Zpět na kategorii: Hořká čokoláda

Odrůda


Odrůda kakaových bobů. Jsou dvě základní větvě Criollo (kvalitnější) a Forastero (běžná)

Související kategorie:

Existuje více druhů kakaových bobů. Dvě základní větve odrůd jsou Forastero a Criollo.


Criollo
je pro svou chuť ceněno daleko více, ale jeho rostlina je daleko choulostivější a náročnější. Navíc má malé výnosy. Proto představuje pouze malé procento světové sklizně.


Forastero představuje až 90procent světové sklizně.


Další odrůdy jsou buď odvozeny od jedné z nich, nebo se jedná o křížence. Můžeme ale také narazit na zvláštní a unikátní odrůdy.


Nejvíce je ceněna odrůda Chuao (z podskupiny Criollo), která se navíc pěstuje pouze na jednom místě.


Odrůdy odvozené od odrůdy Criollo

  • Porcelana
  • Chuao

Odrůdy odvozené od odrůdy Forastero

  • Arriba
  • Amelonado


Křížencem odrůd Criollo a Forastero je Trinitario.