Zpět na kategorii: Olivové oleje

Polyfenoly


Žádoucí látky, brání oxidaci oleje, mají zdravetně prospěšné efekty, chutnají hořce a štiplavě.

Související kategorie:

Proč jsou polyfenoly prospěšné

Podle řady studií jsou to právě polyfenoly, které mají zásluhu na mnohých zdraví prospěšných efektech olivového oleje. Navíc v oleji působí jako antioxidanty a pomáhají prodloužit jeho trvanlivost. Naměřené zdravotní efekty polyfenolů byly i po relativně krátké době (14 dnů užívání) patrné a navíc se výrazně odlišoval efekt olivového oleje s nízkým a vysokým obsahem polyfenolů.

Co ovlivňuje jejich obsah

Obsah polyfenolů v extra virgin olivovém oleji ovlivňují negativně následující faktory podle důležitosti.

  1. Odrůda, jsou odrůdy s obecně vysokým obsahem, odrůdy se středním a nízkým obsahem.
  2. Čas sklizně, dřívější sklizeň znamená větší obsah polyfenolů.
  3. Podmínky lisování a skladování, doba skladování. Čím je olej starší nebo více vystaven nežádoucím vlivům (viz. acidita a peroxidy), tím více polyfenoly mizí.

Jak se chuťově projevují

Dodávají olivovému oleji hořkou a štiplavou chuť, která je obecně degustačně žádaná. Pokud chceme jemnější olej můžeme volit s nižším obsahem polyfenolů, nebo z odrůdy, která jich má méně. Pro většinu úprav jídel, jsou ale tyto tóny žádané.

Více o polyfenolech zde.


Související články

Další články