Zpět na kategorii: Olivové oleje

Acidita


Pokud je acidita vysoká jedná se o nekvalitní olej. Extra virgin olej musí mít aciditu do 0.8%.

Související kategorie:

Acidita je podíl volných mastných kyselin v oleji. Ty vznikají jako výsledek kvalitativních defektů oliv, jako jsou zamoření hmyzem, prodleva mezi sklizní a extrakcí oleje, napadení plodů houbami, dlouhým kontaktem oleje s vodou, nebo nešetrnými metodami získávání oleje.

Platí, že pokud je acidita vysoká olej je méně kvalitní, nízká acidita ale nemusí znamenat kvalitní olej.

Limit pro extra virgin oleje je 0.8%, je ale benevolentní, takže kvalitní oleje by měly mít pod 0.5%.

Více o chemii olivových olejů je zde nebo potom podrobněji zde.

Test acidity olivového oleje je dokonce proveditelný v domácích podmínkách. Acidita není chuťově ani pachově cítit.

Související články

Další články
  • Olivové oleje

    Olivové oleje (virgin a extra virgin), výběr.

    Extra virgin olivový olej je sice vysoce kvalitní potravina, ale rozdíly v kvalitě jsou tak obrovské, že koupit kvalitu, bez rešerše internetu je loterie. V tomto oboru působí velké firmy, které míchají oleje různých původů a kvalit. Mají ale značku, marketing a logistiku takže jsou v sítích obchodů. Kdo naopak často živoří jsou pěstitelé, kteří dbají na kvalitu nicméně ceny jim ničí tyto koncerny. Tratí zákazník, který dostává nepříliš kvalitní produkt.

    300
    Expert

    Lukáš Neterda

    23:30 01.08.2016